Düşük D Vitamini Seviyesi Koronavirüsün Şiddetini Artırıyor

Bir araştırmacının bildirdiğine göre, D vitamini eksikliği olan COVID-19 ile hastaneye yatırılan hastalar, normal vitamin seviyelerine sahip olanlardan daha kötü sonuçlar yaşadı.

Hastanede yatan COVID-19 hastalarında düşük 25-hidroksivitamin D [25 (OH) D] seviyeleri, YBÜ’ye kabul edilmeyi gerektiren akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gelişimi ile ters orantılıydı (OR 1.06,% 95 CI 1.01-1.12, P = 0.038), Amerikan Kemik ve Mineral Araştırma Derneği sanal toplantısındaki açıklamasına İtalya’daki Siena Üniversitesi’nden Dr. Luigi Gennari, ‘in raporuna göre.

Gennari ve meslektaşlarına göre, 20 ng / mL’nin altındaki 25 (OH) D seviyeleri de bu hastalar arasında daha yüksek mortalite ile ilişkilendirildi (OR 1.18,% 95 CI 1.02-1.37, P = 0.029).

Gennari, “SARS COVID-19 virüsü ile enfeksiyonun klinik sonuçları, iyi huyludan ölümcül olana kadar değişir,” dedi. Pek çok hasta asemptomatikken, diğerlerinde hafif semptomlar vardır ve bazılarında, diğer komplikasyonların yanı sıra ARDS’ye ve solunum yetmezliğinden ölüme ilerleyebilen interstisyel pnömoni ile karakterize edilen ciddi yaşamı tehdit eden bir hastalık vardır.

D vitamini, bağışıklık fonksiyonunun önemli bir düzenleyicisidir ve enfeksiyona karşı enflamatuar yanıtı düzenler. “Gerçekten de, reseptörü aracılığıyla D vitamini, sitokin fırtınasını azaltarak, epitel bariyerinin bütünlüğünü koruyarak ve protrombotiği sınırlandırarak COVID-19’un ilerlemesinde ve ciddiyetinde rol oynadığı görülen birçok yolun düzenlenmesinde rol oynayabilir. yaygın olarak şiddetli COVID-19 vakalarında görülen bir durum “dedi.

Ek olarak, D vitamini, düzensizliği ARDS patogenezinde rol oynayan renin-anjiyotensin sisteminin önemli bir düzenleyicisidir.

Birkaç kanıt, 25 (OH) D eksikliğinin ciddi COVID-19 enfeksiyonu için bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, Siyahlar, yaşlılar, huzurevi sakinleri ve obezite veya diyabetli bireyler gibi D vitamini eksikliği açısından yüksek risk altında olduğu bilinen bazı demografik gruplar, COVID-19 enfeksiyonu ve ölüm oranı açısından yüksek risk altındadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, yetersiz D vitamini seviyesine sahip hastaların COVID-19 için pozitif test etme riskinin neredeyse iki katı olduğunu öne sürdü.

Önceki çalışmalar, düşük 25 (OH) D durumunun genel olarak solunum yolu enfeksiyonu riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ve D vitamini desteğinin, özellikle 25 (OH) D düzeyi düşük olanlar için solunum yolu enfeksiyonu riskini azalttığını göstermiştir.

“İtalya genel olarak 25 (OH) D eksikliğinin en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor, özellikle kış aylarında. COVID-19 ölüm oranları ülkemizde özellikle yüksek, ancak D vitamini eksikliğinin olduğu yaz aylarında azaldı. daha düşük, “dedi Gennari.

25 (OH) D seviyeleri ve COVID-19 sonuçları arasındaki potansiyel ilişkiyi incelemek için Gennari’nin grubu, 9 Mart’tan Nisan’a kadar Milano’daki San Luca Hastanesi COVID-19 ünitesine kabul edilen ciddi semptomatik COVID-19 hastası 103 hastayı kaydetti. 30, 2020. Asemptomatik veya sadece hafif semptomatik COVID-19’u olan 52 kişi ve rutin sağlık kontrolü sırasında 25 (OH) D seviyeleri ölçümleri yapılmış 206 yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol ile karşılaştırıldılar. Katılımcıların ortalama yaşı 66 idi. Daha büyük yaş, erkek cinsiyeti ve şiddetli semptomatik COVID-19, hafif hastalığı olanlara veya kontrollere göre önemli ölçüde daha düşük 25 (OH) D seviyelerine sahipti.

D vitamini seviyeleri ayrıca, her ikisi de inflamatuar durum ile ilişkili olan interlökin (IL) -6 ve C-reaktif protein seviyeleri ile ters orantılıydı ve IL-6, COVID-19 şiddetinin olası bir belirteci olarak önerildi.

Hastaneye yatış anında, 25 (OH) D seviyeleri şiddetli semptomatik grupta 18,2 ng / mL’de, hafif semptomatik gruptan 30,3 ng / mL’de ve kontrollerde 25,4 ng / mL’de daha düşüktü ( Her iki karşılaştırma için P <0.0001).

Ardından semptomatik hastaların 54’ü ARDS gelişmesi nedeniyle YBÜ’ye yatırıldı. Bu hastalar, seviyeleri 22.4 ng / mL ( Sırasıyla P = 0.0001) ve 28.8 pg / mL (P = 0.016). Ayrıca daha sık erkeklerdi ve en az bir komorbiditesi vardı.

Hepsi ARDS’den olmak üzere toplam 19 hasta öldü. Hayatta kalan hastalarla karşılaştırıldığında, ölenler daha düşük seviyelerde 25 (OH) D (13.2’ye karşı 19.3 ng / mL, P = 0.03) ve daha yüksek IL-6 seviyelerine (61’e karşı 34.9 pg / mL, P = 0.02) sahipti. .

“İlginç bir şekilde, yoğun bakım ünitesine kabul ve mortalite ile ters ilişki, IL-6 seviyelerinden ve ana komorbiditelerin varlığından bağımsızdı” diye gözlemledi.

“Bu nedenle, küçük bir örneklem büyüklüğünün sınırlandırılmasına rağmen, sonuçlarımız, D vitamini desteğinin COVID-19 hastalarında solunum yetmezliği riskini sınırlayıp sınırlandırmayacağını araştırmayı amaçlayan müdahale denemelerine olan ihtiyacı desteklemekte ve D vitamini eksikliğinin düzeltilmesini önermektedir. SARS COVID-19’un gelecekteki salgınları sırasında klinik yükü azaltmak için uygun olabilir, “diye bitirdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar